Recension: Mitsubishi Electric Hero MSZ-LN50VGHZ – Effekt 8,7kW
Mitsubishi Electric Hero LN50

Den absolut största modellen i familjen Mitsubishi Electric Hero LN  är LN50 den släpptes samtidigt som LN25 och LN35. Det stoltserar med att vara den mest effektiva luftvärmepumpen från Mitsubishi någonsin.

Fullständig genomgång av Mitsubishi Electric Hero LN50

Testet av Hero LN50 har gjorts på samma sätt som de mindre modellerna skillnaden ligger främst i beräkningarna som görs på den kilowatt pumpen avger. Det är mycket stor skillnad på LN50 och dess mindre bröder LN35 och LN25. Skillnanden i kilowatt är över 31%. LN50 har också en helt annan lgenomströmningskapacitet, vilket vi kommer att gå igenom. Den håller effekten på ett alldeles ypperligt sett i vårt nordiska klimat. Vi kommer därefter att gå igenom de nya funktioner vi hittar hos Mitsubishi Hero LN50 samt hur bra den är på att skilja ur pollenpartiklar ur luften.

Mitsubishi Electric Hero LN50 – Effekt

Effekten för LN50 är helt oslagbara 8,7kw. Det är 2,1kw mer än LN35 och en ökning på 31%. Ska ett hus värmas upp ger detta en effekt som gör att hus på över 200 kvadratmeter värms upp utan problem. Här går det också att applicera tänket med överdimensionering. Använder du denna pumpen i ett hus om 150 kvadratmeter kommer du att behöva köra pumpen på ca 60-70% av dess maxkapacitet. Energiförbrukningen är optimal då värmepumpen kör inom dessa procent. Du kan också utan vidare förvänta dig att pumpen livslängd ökar till det dubbla då dess ”cruise speed” är gynnsamm för de mekaniska komponenter som rör sig inuti pumpen. Dessa delar är de delar som gör att pumpen slutar att fungera och till syvende och sist får byta ut den emot en ny.

Mitsubishi Electric Hero LN50 – SCOP

Tidigare modeller har inte haft ett så högt Scop som LN50 och dess modellkompisar LN25 och LN35. Med LN50 får du ut hela 5,2 i SCOP. Det innebär att du med enkelhet kommer att se en återbetalningstakt på under två och ett halvt år. Du kommer att kunna jämföra Mitsubishi Hero LN50 och dess användning av energi på ett effektivt sätt med solceller och värmeväxlare.

 

Mitsubishi Electric Hero LN50 – Energiklassificering

LN 50 fick av energimyndigheten  en energiklass om A+++. Det går helt hand i hand med den vision Mitsubishi har om mer energieffektiva maskiner, och en halverad energianvändning till år 2025.

Mitsubishi Electric Hero LN50 – Nordiskt klimat, temperaturtest

LN50 har precis kommit ur en av de hårdaste testserierna som gjort inne i provningslabben. För att simulera minus 35 grader krävdes tio gånger mer energi än att värma rummet. LN50 klarade problemet med avfrostningsloopar. ”Inte sällan fastnar de i en avfrostningslopp som gör att maskinen aldrig hinner värma utan bara frostar av kör två minuter för att återstarta sitt avfrostningsprogram”. 

Mitsubishi Electric Hero LN50 – Nominell effekt

Mitsubishi Hero LN50 har fått samma teknik som lillebror LN25 och LN30 i och med ”Hyper Heating”.  Mitsubishi LN50 kan med hjälp av Hyper Heating behålla sin nominella effekt hela vägen ner till minus femton grader. Det är oftast vid den temperaturen som flera värmepumpar lägger av helt och hållet, hyper heating har visat att det faktiskt går att få ut värme vid dessa temperaturer. Flera märken har försökt att kopiera Hyper heating men ingen har riktigt lyckats med samma effekt och de goda nyheterna är att det patent som sitter på tekniken håller i minst 15år till.Mitsubishi Electric Hero LN50 – Teknik och funktioner

Mitsubishi Electric Hero LN50 har fått WIFI inbyggt. Plattformen tillåternumera att det sker kommunikation med externa enheter utan att det görs en påbyggnad. Tidigare behövde en installatör löda på och fixa ett kretskort för att möjliggöra datakommunikation.

Citerat från testet med LN25: ”Till Hero har Mitsubishi tagit till sig av kritiken och lagt till bland annat inbyggt WIFI och ett mycket uppskattat nattläge. Wifi säger sig självt, du kan styra pumpen via en app och koppla upp den mot din router för möjlighet att styra den varsomhelst ifrån. Nattläget hade det gått rykten om och ett tag verkade det som att det inte skulle komma, men det fick kritikerna äta upp. Mitsubishi Hero LN25 kommer med ett alldeles ypperligt nattläge, där ljudnivån från utedelen sänks med hela 3db.”

Vi har glatt oss rejält åt möjligheten att från jobbet kunna styra vår LN50, inte sällan spenderas en hel del tid i appen för att finjustera värmen inför ankomsten från jobbet.

Mitsubishi Electric Hero LN50 – Köldmedium

Precis som resterande kompisar i modellseriern har Hero LN50 drivs värmepumpen med det nya miljövänliga köldmediumet R32. Vid installation sker det nästan aldrig att köldmedium läcker ut, men sker det så är det en tiondel så allvarligt som tidigare vilket får en fantastisk effekt på miljön.

Mitsubishi Electric Hero LN50 – Nya funktioner

Mitsubishi LN50 kommer med dubbla luftriktare. Vi utförde samma test som vi gjorde för Hero LN50 med  LN35 och LN25. Skillnnden jämfört LN35 blev en förbättring om ca 39%.

Vi provade med en luftström som vi siktade bort i rummet och en rakt ner mot golvet. Tiden det tog att uppnå ett behaglig temperatur i rummet minskade med nästan 71%.

Hero LN50 fick också ta del av det fläktläge som de mindre modellerna har fått. Som med de tidigare modellerna så valde vi att testa fläktläget med en  braskamin eller annan alternativ värmekälla för att få se hur det verkligen fungerar. För saken skulle så provade vi naturligtvis att slå på våra el-element för att testa. Luftflödet hos LN50  är nästan tre gånger så kraftigt som jämfört med LN25 när fläktläget körs på maxeffekt.

Mitsubishi Electric Hero LN50 är den värmpumpe som kankse mår bäst utav att ha äntligen fått sitt veckoläge. Du kan på denna modell använda både fjärrkontroll och appen för att ställa  in olika scheman för uppvärmning av din fastighet. Enligt instruktionsboken ska den klara av upp till fyra händelser per dag.

Mitsubishi Electric Hero LN50 – Filter mot pollen

Mitsubishi har valt att fortsätta använda sig av sina Plasma Quad filter. Dessa har funnits i tidigare modeller och vi har i tidigare tester sett att röklukt delvis filtrerades. Den stora fördelen med Plasma Quad filtrena är deras förmåga att filtrera damm, mögel och pollen ur inomhusluften.

Vår test fastighet:
Vi provade vår maskin i ett hus om 156 kvadrat vid en utetemperatur om ca -1 till plus 6 grader. Huset är en enplans fastighet från 1979. Vi upplevde inga som helst problem att värma huset. Det faller väl in i de beräkningar som används ovan i stycket om effekt. Utifrån dem ska Mitsubishi LN50 klara av ända upp till ca 220 kvadratmeter.Mitsubishi Electric Hero LN50 – Pris

Priset ligger just nu på 19 900 kronor, och det är att anse som ett mycket bra pris för en modell som precis blivit introducerad.

 

För dig som vill köpa pumpen rekommenderas följande butiker

Polarpumpen – Mitsubishi Electric Hero LN50

Vill du köpa pumpen i Danmark rekommenderar vi vår den bästa Danska återförsäljaren. Mitsubishi Electric

Summary
Review Date
Reviewed Item
Mitsubishi Electric Hero LN 50
Author Rating
51star1star1star1star1star