Recension: Mitsubishi Electric Hero MSZ-LN25VGHZ – Effekt 6,3 kW
Mitsubishi Electric Hero LN25

Det dröjde ända till 2017 innan Mitsubishi valde att släppa ut sin nya luftvärmepump. Efter flera år med en allt äldre Mitsubishi FH25 och FH35 var det inte helt oväntat att en ny modell skulle komma. Namnet på den nya modellen blev Mitsubishi Hero och modellbeteckningen har bytt från FH till LN. Vi har haft förmånen att testa modellen i cirka 1 månad och det bådar gott det kan jag lova för Mitsubishi’s nyaste modell.

Fullständig genomgång av Mitsubishi Electric Hero LN25

För att göra det lättare för allmänheten att förstå vad som faktiskt är bättre kommer vi att börja vår test med att förklara vad som faktiskt är viktigt när en luftvärmepump ska recenseras.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – Effekt

För denna modell har Mitsubishi lyckats få ut hela 6,3 kilowatt. Det är en väldigt stor ökning jämfört med tidigare modeller och det bådar gott inför den kommande vintersäsongen. Men varför är ett högt kilowatt-tal viktigt. I branschen så brukar folk säga att en kilowatt kan värma ca 25 kvadratmeter. Det är förstår under optimala förutsättningar såsom öppen planlösning, rätt placering(inte blåsa rätt in i en vägg) samt ett välisolerat hus. Det går fortfarande att räkna på samma sätt skillnaden blir att varje kilowatt täcker färre kvadratmeter.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – SCOP

Scop är viktigt att kolla på då det berättar hur mycket värmepumpen levererar tillbaka i kilowatt jämfört med vad som förbrukas. Oftast gör jämförelsen med ett el-element där 1kw blir till 1kw värme, alltså ett till ett. När det gäller Hero är effekten 1kilowatt in och 5,2kilowatt ut.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – Energiklassificering

För att det ska vara lönsamt att driva en värmepump krävs det att den är effektiv i sin användning av energi. LN 25 har fått den högsta energiklassificeringen om A+++. Vi förväntade oss inget annat då pumparna för att kunna betala sig själva i stort sett måste prestera på en nivå om A++ eller A+++.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – Nordiskt klimat, temperaturtest

Mitsubishi har verkligen tagit det nordiska klimatet på allvar. Den här gången är väl frågan egentligen om de kanske tagit i lite för mycket när de gick ut och berättade att maskinen ska fungerara felfritt ner till minus 35 grader. Ett flertal tillverkare har hävdat att deras maskiner passar för nordiskt klimat och sen på vintern stått helt stilla på grund av kylan. Inte sällan fastnar de i en avfrostningslopp som gör att maskinen aldrig hinner värma utan bara frostar av kör två minuter för att återstarta sitt avfrostningsprogram. Vad gäller Mitsubishi Hero så finns det dokumenterat att den klarar ner till minus 35.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – Nominell effekt

Ett flertal värmepumpar har problem med att deras nominella effekt avtar i takt med att temperaturen sjunker, vilket i sin tur renderar hela idén med en värmepump onödig. Redan på Mitsubishi’s förra modeller ”SF,FH,EF” fanns ”Hyper Heating”. Mitsubishi LN25 kan med hjälp av Hyper Heating behålla sin nominella effekta hela vägen ner till minus femton grader.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – Teknik och funktioner

Ett flertal andra tillverkare såsom Daikin och Fujitsu har legat steget före när det gäller den teknik du som användare fått tillgång till. Mycket på grund av att modellerna från Mitsubishi låg på en plattform från 2012 vilken inte tillät uppgraderingar såsom WIFI och andra effektiviseringsfunktioner. Till Hero har Mitsubishi tagit till sig av kritiken och lagt till bland annat inbyggt WIFI och ett mycket uppskattat nattläge. Wifi säger sig självt, du kan styra pumpen via en app och koppla upp den mot din router för möjlighet att styra den varsomhelst ifrån. Nattläget hade det gått rykten om och ett tag verkade det som att det inte skulle komma, men det fick kritikerna äta upp. Mitsubishi Hero LN25 kommer med ett alldeles ypperligt nattläge, där ljudnivån från utdelen sänks med hela 3db.

Resultatet av detta blir en pump som går så tyst att det är svårt att höra om det är igång eller inte. Det kommer göra alla radhusgångar avsevärt tystare framöver, något som redaktionen ser mycket fram emot. Vidare så har Mitsubishi gått över till att använda sig av en steglös underhållsvärme. Numera omfattar den allt från tio till trettioen grader.Mitsubishi Electric Hero LN25 – Köldmedium

För denna modell har Mitsubishi valt att går över till det mer miljövänliga köldmediumet R32. Det är ett fantastiskt steg åt det mer miljövänligare hållet och en stor skillnad mot de äldre modellerna som fortfarande kör på R-410A.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – Nya funktioner

En av de mer uppskattade funktionerna vi testade var den dubbla luftriktaren. Till en början förstod vi inte riktigt hur vi skulle använda den på ett optimalt sätt, men efter en titt i instruktionsboken så förstod vi hur det var tänkt att den skulle fungera. Vi provade med en luftström som vi siktade bort i rummet och en rakt ner mot golvet. Tiden det tog att uppnå ett behaglig temperatur i rummet minskade med nästan 40%.

Hero kommer också med ett fläktläge. Det har vi inte sett förut och det är tillsammans med en braskamin eller annan alternativ värmekälla som det fungerar bäst. För saken skulle så provade vi naturligtvis att slå på våra el-element för att testa. Effekten fick inte att jämföra med värmepumpen men värmen spreds sig helt klart över en mycket större yta och det gick snabbare.

Mitsubishi Electric Hero har äntligen fått sitt veckoläge, med hjälp av appen ställer du in olika scheman för uppvärmning av din fastighet. Enligt instruktionsboken ska den klara av upp till fyra händelser per dag.

Mitsubishi Electric Hero LN25 – Filter mot pollen

Mitsubishi har valt att fortsätta använda sig av sina Plasma Quad filter. Dessa har funnits i tidigare modeller och vi har i tidigare tester sett att röklukt delvis filtrerades. Den stora fördelen med Plasma Quad filtrena är deras förmåga att filtrera damm, mögel och pollen ur inomhusluften.

Vår test fastighet:
Vi provade vår maskin i ett hus om 156 kvadrat vid en utetemperatur om ca -1 till plus 6 grader. Huset är en enplans fastighet från 1979. Vi upplevde inga som helst problem att värma huset. Det faller väl in i de beräkningar som används ovan i stycket om effekt. Utifrån dem ska Mitsubishi LN25 klara av ända upp till ca 160 kvadratmeter.Mitsubishi Electric Hero LN25 – Pris

Mitsubishi LN25 kostar strax under LN35 och priset skiljer i snitt 1000kr med ett sådant pris är det inget annat än att köpa då det finns få pumpar som är lika prisvärda. Priset på LN25 är 14850kr när detta skrivs.

För dig som vill köpa pumpen rekommenderas följande butiker

Polarpumpen – Mitsubishi Electric Hero LN25

Vill du köpa pumpen i Danmark rekommenderar vi vår den bästa Danska återförsäljaren. Nova Solar – Mitsubishi Electric Hero LN25

Summary
Review Date
Reviewed Item
Mitsubishi Electric Hero MSZ-LN25VGHZ
Author Rating
51star1star1star1star1star